המרכז על שם רות ועמנואל רקמן נוסד בשנת 2001 במטרה לקדם את מעמד האשה בתחום דיני המשפחה ולשים קץ לאפליה המגדרית ולאי-השוויון בחברה הישראלית. כמרכז משפטי-חברתי הפועל במסגרת אקדמית ועוסק בקידום צדק מגדרי בתחום דיני המשפחה בישראל, אנו מחוייבות לערכי היהדות ולערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.
המרכז הינו חלק מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, והוא מהווה נקודת מפגש בין מחקר לאקטיביזם, בין עולם המשפט להלכה, בין קידום מדיניות ציבורית למתן סיוע פרטני, ובין קידום חקיקה לליטיגציה.
דרך הפעולה הייחודית של המרכז, המשלבת ידע ומחקר אקדמי עם הבנה פרקטית בעולם המשפט ועיצוב מדיניות, הובילה לשורה של שינויים חקיקתיים וחברתיים בדיני המשפחה עבור נשים בישראל, תוך עשייה מתמדת לקידום מעמדן בדיני משפחה בכלל ובהלכה היהודית בפרט. המרכז מאמין בהובלת שינוי במסגרת עולם ההלכה בדרך של שימוש בכלים הפנימיים הקיימים בעולם ההלכה היהודית ויחד עם זאת תומך גם במהלכים של שינוי מבחוץ.
מרכז רקמן פועל בשתי רמות. ברמת הפרט, במתן מענה פרטני על ידי ייעוץ וייצוג נשים בתיקים בדיני משפחה . ברמת החברה בכללותה, בשיתוף פעולה עם רשויות וגורמי ממשל על מנת לקדם מדיניות ולהוביל לשינויי חקיקה. דלתנו פתוחה לשיח עם כל בעלי העניין העוסקים בתחום: רשויות, אנשי מקצוע בתחום דיני משפחה, סטודנטים וסטודנטיות ונשים הזקוקות לסיוע מהמרכז.
המרכז פעל ופועל בשיתוף פעולה הדוק עם גופים וארגונים בארץ ובעולם, ביניהם:, The Hadassah Foundation, האיחוד האירופי, IACP (International Academy of Collaborative Professionals), סרטי אלומה, שגרירות ארה"ב בישראל, ועוד.
תודתנו והערכתנו העמוקה למייסדי המרכז שבזכותם אנו פועלים:
הרב עמנואל רקמן ע"ה היה מהבולטים שבמנהיגי יהדות זמננו, אורתודוקס מודרני שפעל ללא לאות לקידום זכויות האשה והצדק החברתי.
הרב רקמן נודע כאחד המומחים הגדולים להלכה בזמננו ובכוח שלה להתפתח, להתאים עצמה לרוח הזמן ולמלא אחר ייעודה המוסרי להביא לתיקון עוולות העולם. תפיסה זו באה לידי ביטוי בספריו "החוקה המתגבשת בישראל" (Israel's Emerging Constitution), "היהדות של יחיד" (One Man's Judaism) ו"הלכה מודרנית לזמננו" (Modern Halacha for our Time), כמו גם חיבורים רבים מספור. לאורך השנים עמד בקשר עם פוסקי הדור במטרה למצוא פתרונות מוסכמים ומשותפים למציאת פתרונות לחלשים ולנזקקים.
במהלך חייו, עבר הרב רקמן תחנות וצמתים חשובים שהביאו אותו להכרה ולהוקרה הרבים להם זכה. בין היתר שימש כרב בית הכנסת שבשדרה החמישית בניו יורק וכן כרב קהילת "שערי תפילה" בפאר רוקאוואי (Far Rockaway). בנוסף לימד הרב רקמן משפט עברי באוניברסיטת העיר בניו יורק (City University), בבית הספר למשפטים בניו יורק (New York Law School) ובישיבה קולג'. בין המשרות הרמות שמילא כיהן הרב רקמן כנשיא מועצת הרבנים של אמריקה (RCA), כנשיא מועצת הרבנים של ניו יורק, כנשיא אגודת הרבנים הצבאיים של צבא ארה"ב, כנשיא אוניברסיטת בר אילן ומאוחר יותר כנגיד האוניברסיטה.
על תפיסתו את זכויות הנשים ביהדות ותרומתו האדירה לקידום הנושא בעולם היהודי, תעיד הקמת בית דין פרטי בארה"ב שהוקם בשנת 1996, ואשר שם לעצמו למטרה לפתור את בעיותיהן של נשים מסורבות גט ועגונות.
בשנת 2000 העניקה אוניברסיטת בר-אילן לרב עמנואל רקמן אות הוקרה על מפעל חיים מתוך הערכה עמוקה על מנהיגות ועל תרומתו הרבה לפיתוח האוניברסיטה. שנה אחת לאחר מכן הוקם המרכז לקידום מעמד האשה על שם רות ועמנואל רקמן כהוקרה למאמציו הבלתי-נלאים לשיפור מעמד האשה.
המרכז מבקש לממש את חזונו של הרב פרופ' עמנואל רקמן ולהביא לשיפור במעמד האשה ובזכויותיה בישראל ובמסגרת דיני המשפחה.
יו"ר הועד המנהל- דיקנית הפקולטה למשפטים אוניברסיטת בר אילן.
חברת הוועד המנהל – פרופסור מן המניין בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן, ראש בית הספר ללימודים בינלאומיים בבר אילן . חוקרת בנושאי אלימות במשפחה והתמודדות עם אירועים טראומטיים.
חוקרת את השילוב המורכב שבין הלכה למחשבה פמיניסטית. מרצה מבוקשת, ופעילה בארגון היהודי-אורתודוקסי-פמיניסטי "קולך".י ועצת אקדמית בחוג ללימודי מגדר באוניברסיטת בר אילן.
חברה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן החל משנת 2013, והמנחה האקדמית של הקליניקה לזכויות זקנים וניצולי שואה ע״ש מרטי ג׳ייקוב. ד"ר רגב-מסלם מלמדת וחוקרת בתחומים של משפט ורווחה, משפט וחברה, משפט ושינוי חברתי, ומחקר אמפירי של המשפט עם דגש על עוני, טיפול בזקנים, שוויון מגדרי, עבודות טיפול ותפקיד המשפחה במדינות רווחה.
מבכירי עורכי הדין בישראל בתחומי המשפט המסחרי ומשמש כיו״ר ועדת הניהול של משרד עו״ד גורניצקי ושות׳. עו״ד מטלון פעיל במספר רב של עמותות ומשמש, בין היתר כחבר הנהלת האגודה למלחמה בסרטן, כיו״ר ועדת הביקורת של קרן רבינוביץ, כיו״ר ידידי מקהלת מורן.