2.5.16: במדינת ישראל עדיין נפוצים נישואי קטינים, בניגוד לחוק

עדי, בת 14, לומדת לנגן על פסנתר. בר, בת 17, מדריכה בתנועת נוער. רחל, בת 15, מאפרת ומסרקת את חברותיה.
מרים, בת 16, נשואה.
היא התרגשה מאוד בחתונה שלה, חייכה לכל עבר וניסתה כמיטב יכולתה להדחיק את העקצוץ הטורדני, המפחיד: היום היא מוותרת על החופש לגדול ולהתפתח כנערה, חופשייה ממחויבויות של מבוגרים.
ובעצם, אולי היא לא פחדה בכלל. אולי מרים הלכה בלב בוטח לקראת העתיד הזוהר שטומנת בחובה חתונה: זוגיות, עצמאות, אחריות… אולי כלל לא חלפו בראשה מחשבות על מה שתאבד ביום הזה, טרם הפיכתה לאישה בגירה.
למזלה של מרים, המחוקק במדינת ישראל כן חשב על כך.
התופעה של נישואי קטינים וקטינות הולכת ופוחתת עם השנים, ככל שגוברת ההכרה בחשיבות ההגנה על זכותם של ילדים לגדול ולהתפתח כשהם משוחררים ממחויבויות רגשיות, פסיכולוגיות, כלכליות ופיזיות שאינן מתאימות לגילם ולבגרותם. אך במדינות רבות, ובהן ישראל, התופעה עדיין קיימת בהיקף בלתי מבוטל. משום כך, ולאור המגמה הנרחבת בעולם להעמיד נורמה משפטית ברורה האוסרת על נישואין לפני גיל 18, בשנת 2013 תוקן בהתאם חוק גיל הנישואין, ביוזמת חה"כ גילה גמליאל, יריב לוין, זהבה גלאון, חנין זועבי ואחרים, ובסיוע מרכז רקמן.אולם לרוע מזלה של מרים, המדינה מתרשלת באכיפת החוק, כפי שחשפה ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת בישיבה שנערכה ב-2.5 למעקב אחר תוצאות תיקון חוק הנישואיןבנובמבר 2013, תיקון שהעלה ל-18 את גיל הנישואין המינימלי.

תיקון החוק היה יוזמה של מרכז רקמן בשיתוף פעולה עם חה"כ והשרה גילה גמליאל וחברי כנסת נוספים.
באתר "הארץ" פורסמה כתבה הסוקרת את הדברים שנאמרו בישיבה:
http://www.haaretz.co.il/news/education/1.2932014
ד"ר גלית שאול הציגה את עמדת המרכז כי במקביל להגברת האכיפה של החוק יש צורך בתוכנית מניעה כוללת שדורשת שיתוף פעולה של משרדי הממשלה השונים: חינוך, בריאות, רווחה. יו"ר הועדה, חה"כ סלומנסקי הצהיר כי יקיים דיון המשך.
אני מזמינים אתכם לקרוא את דוח חוק גיל הנישואין שהוציא מרכז רקמן כחלק מפרויקט פא"י (פיקוח, אכיפה ויישום של חוקים), בכתובת:
https://rackmancenter.com/wp-content/uploads/2016/05/child_marriage_report.pdf

 

collage

 

לשיתוף:

דווקא עכשיו

דווקא עכשיו