26.7.17:הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומא-סלימאן קיימה היום ישיבה בנושא: דיווח על יישום הנחיה 2.5 של פרקליט המדינה בעניין תלונות שווא.

הישיבה זומנה על מנת לקבל הסבר מנציגי הפרקליטות והמשטרה כיצד ההנחיה מיושמת וכמה כתבי אישום הוגשו בגין הגשת תלונות שווא. בישיבה יצגה את מרכז רקמן עו"ד מירי ברנשטיין, מהיחידה לקידום מדיניות ציבורית וחקיקה.

הנחיה 2.5 של פרקליט המדינה קובעת כיצד יש לנהוג במקרים בהם עולה חשד של תלונות שווא. נציג הפרקליטות הסביר בישיבה את המדיניות בעניין זה, וציין כי לשיטתו במקרים של עבירות מין ואלימות בתוך המשפחה, יש לנהוג ברגישות יתרה ולהפעיל שיקול דעת בטרם פתיחת חקירה על הגשת תלונת שווא. לדבריו על פי הנתונים שבידיו "אין תופעה גורפת של תיקים בנוגע לתלונות שווא של נשים או גברים". עוד הוסיף נציג הפרקליטות, כי למרות שהיה הצפוי שבעקבות עדכון ההנחיה יעלה מספר כתבי האישום בעניין זה, בשנה האחרונה דווקא ישנה ירידה במספר כתבי האישום. נציג המשטרה ציין כי על פי הנתונים שבידיו נפתחים בממוצע מאה חמישים תיקים בשנה בעניין תלונות שווא בין בני זוג, כאשר בשנת 2017 נפתחו 77 תיקים בנושא. יש לציין כי פתיחת תיק חקירה אינה אומרת כי אכן מדובר בתלונת שווא, אלא כי נפתחה חקירה.

עו"ד מירי ברנשטיין ממרכז רקמן ציינה בדיון כי הבעיה האמתית אינה תלונות השווא, אלא האלימות שקיימת בתוך המשפחה והעובדה שנשים רבות חוששות להתלונן. הנתונים מראים כי מאות אלפי נשים בישראל סובלות מאלימות מצד בני זוגן. על פי הנתונים שנסקרו בדיון התופעה של תלונות שווא היא תופעה זניחה יחסית. יש למקד את המאמצים בטיפול בתופעת האלימות, ולגרום לכך שכל אישה תוכל לפנות למשטרה ללא חשש שתוגש נגדה תלונה.

לקריאת נייר העמדה, לחצו כאן. 

דיון תלונות שווא

לשיתוף:

דווקא עכשיו

דווקא עכשיו