האמנה למאבק באלימות נגד נשים ואלימות במשפחה – אמנת איסטנבול

אמנת איסטנבול היא אמנה בינלאומית למניעה ומאבק באלימות כלפי נשים ואלימות במשפחה. האמנה מבהירה שאלימות נגד נשים ואלימות במשפחה אינן עניין של הפרט, אלא תופעות שיש למדינה חובה למגר, באמצעות מדיניות מקיפה ומשולבת.

מאז כניסתה של האמנה לתוקף בשנת 2014 ,האמנה מהווה את הסטנדרט הבינלאומי המקובל ביחס להתמודדות עם אלימות נגד נשים ואלימות במשפחה. היום חתומות על האמנה למעלה מ-40 מדינות, ולמעלה מ-30 כבר אשררו אותה, ביניהן, איטליה, צרפת, ספרד, מולדובה, וסלובניה.

 

נקודת המוצא של האמנה היא כי מענה אפקטיבי לאלימות נגד נשים ואלימות במשפחה מחייב פעולה מתואמת במספר זירות באמצעות שיתוף פעולה בין המדינה, המגזר הפרטי, מערכות החינוך, רשויות האכיפה וארגוני החברה האזרחית. האמנה מציבה ארבעה עמודי תווך למיגור האלימות: מניעה, הגנה, העמדה לדין וניטור.

חשוב לדעת:

  1. מדינות שחתמו על אמנת איסטנבול הצליחו לייצר שינוי תודעתי בקרב הציבור, כולל דרך תוכניות חינוכיות למניעה אלימות נגד נשים.
  2. נתונים מראים כי למדינות שחתמו על אמנת איסטנבול יש כלים להתמודדות טובה יותר עם התגברות תופעת האלימות נגד נשים והאלימות במשפחה מאז פרוץ מגפת הקורונה במרץ 2020.
  3. אמנת איסטנבול מייצרת מבט על ואמירה ברורה לגבי תיאום וסנכרון בין הממשלה לבין גופי האכיפה, המניעה והטיפול וכוללת סטנדרטים מהם ניתן לגזור תוכניות עבודה ליישום ע"י כל הרשויות.
"אמנת איסטנבול היא אחד המנגנונים הבינלאומיים החשובים ביותר שקיימים כיום. היא יוצרת מפת דרכים מדוייקת של כל מה שמדינה צריכה לעשות כדי באמת להילחם באלימות נגד נשים ולהיות במקום טוב יותר"
פרופ' רות הלפרין-קדרי
ראשת מרכז רקמן
"חתימה על אמנת איסטנבול היא כלי שיאפשר לישראל לעשות קפיצה משמעותית באופן הטיפול שלה בתופעת האלימות נגד נשים והאלימות במשפחה, היא תהפוך את מדינת ישראל למקום בו זכותן של נשים לחיים בכבוד ובבטחה אינה רק זכות על הנייר אלא מיושמת בפועל"
קרן הורוביץ
עו"ד קרן הורוביץ
מנכ"לית מרכז רקמן

עיקרי האמנה למאבק באלימות נגד נשים ואלימות במשפחה - אמנת איסטנבול

האמנה למניעה ומאבק באלימות נגד נשים ובאלימות במשפחה של מועצת אירופה (אמנת איסטנבול) היא האמנה הבינלאומית מרחיקת־הלכת מכולן בגישתה להפרה בוטה זו של זכויות האדם. האמנה שמה לה למטרה אפס־סובלנות לאלימות זו ומהווה צעד משמעותי להפיכת אירופה ושכנותיה למקום בטוח יותר. האמנה מציבה ארבעה עמודי תווך למיגור האלימות: מניעה, הגנה, העמדה לדין וניטור.

להרחבה

האמנה למאבק באלימות נגד נשים ואלימות במשפחה -אמנת איסטנבול - שאלות ותשובות

כלל אזרחי ואזרחיות ישראל ירוויחו מהצטרפות לאמנה. התחייבות לאמנה תוסיף שכבות הגנה נוספות לשכבות פגיעות ובסופו של תהליך תספק להן הגנה רחבה ומשמעותית.

דוגמאות לחשיבות האמנה וההצטרפות אליה ניתן לראות בצעדים שישראל תתחייב אליהם כמו:

נשים לא יהיו מוכרחות לברוח למקלט כי תהיה אפשרות להוציא מהבית גבר אלים למסגרת טיפולית ושיקומית.

ילדים חשופים לאלימות יוכרו גם הם כנפגעי אלימות ויהיו זכאים לשירותי טיפול ותמיכה.

נשים נפגעות אלימות וקורבנות אלימות במשפחה לא יהיו מוכרחים להעיד בבית המשפט כאשר מי שתקף אותם נועץ בהם מבטים מאיימים.

שוטרים, שופטים, ועובדים סוציאליים יהיו מחויבים כולם לעבור הכשרות מיוחדות בנושא אלימות נגד נשים ואלימות במשפחה לצורך שיפור הטיפול בתופעה.

לישראל עומדת הזכות להצטרף לאמנה תוך הסתייגות מסעיפים ספציפיים מתוכה. חתימה על אמנת איסטנבול תלווה בהסתייגויות ובהצהרות פרשניות המוכרות ומותרות על- פי המשפט הבינלאומי, ולפיכך לא תשנה במאומה את מדיניות ההגירה ואת הדין הקיים בעניין קבלת בקשות מקלט ומעמד בישראל. למעשה, כפי שכבר הובהר בהנחת האמנה על שולחן הכנסת, הכוונה המוצהרת של ממשלת ישראל היא להצטרף בכפוף להצהרות פרשניות לפיהן ״הוראות האמנה יפורשו ככאלה שעולות בקנה אחד עם הוראות אמנת הפליטים כפי שהן מתפרשות ומוחלות ע"י מדינת ישראל״ )לעניין סעיפים 60 ו- 61 לאמנה(.

הצטרפות לאמנה בינלאומית אינה הופכת את האמנה לחוק מדינה. כידוע, מדינת ישראל כבר חתומה על שורת אמנות בנושאים שונים, כולל אמנות זכויות אדם. חששות דומים בדבר פגיעה בריבונות הועלו על ידי מדינות נוספות לפני שהצטרפו לאמנה, ובתשובה להן נמסרה חוות דעת משפטית מטעם מועצת אירופה שמבהירה שהצטרפות לאמנת איסטנבול לא מכפיפה את החקיקה במדינה לגוף בינלאומי. גופים המפקחים על אמנות, ובכלל זה אמנת איסטנבול, לכל היותר יכולים להמליץ למדינה כיצד לנהוג, אין להם סמכות לפגוע בריבונות המדינה.

האמנה למאבק באלימות נגד נשים ואלימות במשפחה - אמנת איסטנבול - בתקשורת

"אמנת איסטנבול מוסיפה בהרבה על מה שקיים בחוק הישראלי בתחום המאבק באלימות נגד נשים" – ראיון עם פרופ' רות הלפרין-קדרי

פרופ' רות הלפרין-קדרי, ראשת מרכז רקמן, בראיון לתוכנית "סדר יום" עם קרן נויבך בנושא המאבק באלימות נגד נשים ואלימות במשפחה ואמנת איסטנבול:" אמנת איסטנבול נותנת מפת

קרא עוד »

"בלי אמנה בלי הגנה" – הקפאת הצטרפות ישראל לאמנת איסטנבול הותירה אלפי ישראליות שחיות תחת אלימות ללא תקווה

הקפאת מהלך הצטרפות ישראל לאמנה הבינלאומית למאבק באלימות נגד נשים (אמנת איסטנבול) שמוביל מרכז רקמן, הותירה אלפי ישראליות שחיות תחת אלימות ללא תקווה. העיתונאים הדר

קרא עוד »

חשיבותה של אמנת איסטנבול במאבק הבינלאומי באלימות כלפי נשים – מאמר של פרופ' רות הלפרין-קדרי

פרופ' רות הלפרין-קדרי, ראשת מרכז רקמן, מסבירה את החשיבות של הצטרפות ישראל לאמנה למניעה ומאבק באלימות נגד נשים ואלימות במשפחה(אמנת איסטנבול): "אמנת איסטנבול היא ביטוי

קרא עוד »

אמנת איסטנבול היא הסטנדרט הבינלאומי הגבוה ביותר לטיפול בתופעת האלימות נגד נשים והאלימות במשפחה – עו"ד קרן הורוביץ בראיון בערוץ הכנסת

עו"ד קרן הורוביץ, מנכ"לית מרכז רקמן, התארחה בתוכנית "משכן לילה" בערוץ הכנסת לדיון בנושא בטחונן האישי של נשים על רקע המאמצים להשלמת מהלך הצטרפות ישראל

קרא עוד »

"זה צו השעה" – פרופ' רות הלפרין-קדרי על האמנה למאבק באלימות נגד נשים (אמנת איסטנבול) בפודקאסט "אחד ביום"

פרופ' רות הלפרין-קדרי בפודקאסט "אחד ביום" ב N12 על הצטרפות ישראל לאמנה למאבק באלימות במשפחה ואלימות נגד נשים (אמנת איסטנבול): "מבקר המדינה (בדו"ח בנושא התמודדות

קרא עוד »

שותפים.ות לקידום חתימת ישראל על אמנת איסטנבול